Főoldal

A madárinfluenzáról

Tájékoztató a madárinfluenzáról

Madárinfluenza a különféle házi baromfiállományokban (elsősorban pulykákban, gyöngytyúkokban, tyúkokban, vízimadarakban) világszerte előfordulhat. Fertőzöttek lehetnek a vadon élő madárfajok, különösen a vízimadarak (vadkacsák, vadlibák, hattyúk, gázlómadarak), amelyek többnyire a betegség tüneteitől mentesen is hordozhatják a vírust.

A madárinfluenza esetében a lappangási idő rövid, általában 1-3 nap. A beteg madarak bágyadtak, elesettek, alig mozognak, nem repülnek, esetenként hasmenés alakul ki náluk és sokszor még a légzőszervi panaszok megjelenése előtt elhullnak. A betegségre jellemző légzőszervi tünetek orrfolyásban, kötőhártya-gyulladásban, tüsszögésben, krákogásban és gyakran a szemgödör alatti üregek gyulladásában jelentkeznek.

Általánosságban az a tapasztalat, hogy az állatok influenzavírusai közvetlenül nem ragadnak át az emberre és fordítva sem, illetve teljes bizonyossággal kimondható, hogy a madárinfluenza vírusa emberről emberre nem képes átterjedni. Viszont extrém körülmények között, például ha valaki folyamatosan és nagy mennyiségben lélegzi be a madárinfluenza vírusát (is) tartalmazó port, akkor kivételesen előfordulhat, hogy emberben közvetlenül a madárinfluenza vírusa okoz megbetegedést.

Az influenzavírusok ellenálló képessége viszont kicsi. A testváladékok beszáradása, a különböző fertőtlenítőszerek, a 60 °C feletti hőmérséklet hamar elpusztítja ezeket. A főzés, a párolás vagy a sütés az influenzavírusok elpusztításához biztosan elegendő.

 Óvintézkedések

 A madárinfluenza kapcsán rendszeresen felmerül az emberi megbetegedés kérdése. Elöljáróban le kell szögezni, hogy a madárinfluenza a madarak megbetegedése, míg az emberi influenzákat, mind pedig a szezonális influenzákat humán influenzavírus-törzsek okozták és okozzák.

Az emberi esetek száma azonban arányait tekintve egyértelműen mutatja, hogy nincs szó a madárról emberre történő tömeges terjedésről, mindössze szórványos eseteket látunk.

Az emberi megbetegedések megelőzhetők, ha az emberek távol tartják magukat a madárinfluenzás baromfitól, így kerülni kell a járvány által sújtott területeken a baromfitelepek, élőállat-piacok, állatkertek, madárkereskedések látogatását, illetve az ilyen helyen dolgozók esetében a szükséges védőintézkedéseket (védőruházat, orr/arcmaszk viselése, rendszeres kézmosás, fertőtlenítés, hatékony légelszívás, stb.) be kell tartani.

A tenyésztőknek az istálló bejáratainál biztosítaniuk kell a fertőtlenítés lehetőségét, meg kell akadályozniuk, hogy az állomány a vadon élő madarakkal találkozhasson, továbbá az itatóvíz nem származhat olyan forrásból, amit a vadon élő madarak megfertőzhetnek. A tenyésztőknek jelenteniük kell bármely, a madárinfluenzára utaló jelet, de azt is, ha 20%-kal csökken a víz- és takarmányfogyasztás, vagy egymást követő két napon keresztül 5%-kal csökken a tojáshozam, vagy a heti elhullás 3% fölé emelkedik. A regionális hivatal betilt mindennemű baromfi elszállítását a kiállításokon való részvételt is.

 

Komp

Obnova budovy Obecného úradu - zníženie energetickej náročnosti objektu.

 
 

Gabčíkovo - dobudovanie kanalizačnej siete

 
 
 
 

Gabčíkovský spravodaj 

 

Tekintse meg a Bősi Hírmondót, amely negyedévenként jelenik meg.

 

Belépés

S5 Box